17 oktober 2007

Fina fisken

På mellanstadiet kom en reporter från lokaltidningen för att intervjua oss elever om skolmaten. Merparten av kamraterna skrålade högljutt ikapp att de ville ha mer av både pannkakor, köttfärssås och pizza. Jag vet inte hur jag vågade trotsa grupptrycket, men jag smög fram i horden av ungar, fick samma fråga och svarade att jag gärna ville ha mer fisk... Blickarna runt mig sved, men jag blev nog förstasidesstoff.

Här är min bästa vardagsfisk! Jag vill fortfarande ha mer fisk på menyn, så bidra gärna – väldigt gärna – med era favoriter. Nedanstående rätt är god både till vardag och fest. Häll i en slatt vitt vin och lite örter, så har du en festligare variant.

Goda fiskgrytan
4 port (Knappt. Jag tar i som vanligt, och gör mer än angivet)
  • 400 g laxfilé, skuren i stora kuber (hel eller i portionsbitar). + ev någon bit vit fisk
  • 1 morot, i slantar
  • 1 dm strimlad purjo
  • 1 tsk curry
  • 6 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
  • 4-6 potatisar, varje potatis i 4-6 tärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • peppar
  • 1 tärnad röd paprika
  • 1 dl matgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk hackad dill eller persilja

Fräs lök och morot i curry i en kastrull. Smula i buljongtärningen och häll över vattnet. Låt koka upp. Lägg i potatis, tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Koka under lock i 10 min. Lägg ner fisken och koka i ytterligare 5 min. Tillsätt paprikan, persiljan/dillen och mjöl utrört med grädde. Koka ca 3 min till.

Servera med gott bröd.




Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åhh så gott det ser ut!! Med två fisk-älskande barn har vi fisk ofta ofta... Snabbaste och mycket goda vardagstorsken är: torskfileer i ugnsform, citronpeppar/timjan. Häll på en pkt Keldas fisk och skaldjurssoppa, in i ugnen. Kokt potatis och kokta morötter därtill. Hurra så smaskigt!!

Anonym sa...

Låter gott. jag ska prova det nån gång.