26 augusti 2008

Om familjen i Kunskapskanalen

Erik Haag har startat ett nytt program i Kunskapskanalen; Om Familj. Jag och maken satt bänkade och vi förundrades över hur skön den där känslan av igenkänning alltid är. Sinnet lättar betydligt när man får höra familjepsykologen Malin Alvén prata så naturligt om trotsåldrarna, när man får skratta spontant och nicka när man ser exempelfamiljerna kämpa och reflektera.

Alvén skrattar och säger:
– Och så har vi sexårstrotsen, som vi skulle kunna göra ett helt avsnitt om!

Vi har jobbat så intensivt med Loppan och hennes sexårstrots de senaste månaderna, så gårdagskvällens tv-ventil kändes befriande. Så lätt man gräver ner sig i gamla harvade spår när det gäller förhållningssättet till barnen! Vi går och trampar här hemma, skäms för vår bristfällighet, kämpar i vår motvind och tror i vår enfald att det bara är på oss det blåser så här kraftigt.

Om man, som vi, knappt håller sig vaken vid sändningstid, så går reprisen på onsdagar kl 20.

Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanse är värt att kolla alltså. Jag vågar inte kolla på sånt med risk för att bryta ihop, känna mig värdelös och göra allting fel. Minns allt för väl när jag läste Juul under en hel kväll, vände mig storbölande till mannen och hulkade "vi har förstört våra barn."
"Lägg undan boken och sov, kvinna" mumlade han...

Anna sa...

Kaffeflickan:
Men du, då tror jag Alvén är Juuls motsats. Jag brukar också bryta ihop en aning, men här blev jag peppad!

Se det!

Maria sa...

Tack för tipset.
Det är lite lustigt det här med att hålla fasaden uppe. Vi tror att vi är värdelösa föräldrar som är på väg att förstöra våra barn. Yppar man något vid en middag kan man få höra orden " Sådant gör aaaldrig våra barn", vilket skapar ännu mer ångest vilket i sin tur bara förvärrar situationen.
Tur att det finns de som ser problemen och kan bidra med lösning. Ibland räcker det med att man får veta att man inte är ensam för att det ska bli lättare.
Shit, vilken lång kommentar det blev...

Malinka sa...

Som tur är omger jag mig med en massa kompisar som varken är perfekta eller försöker vara det. Så jag bryter ganska sällan ihop, och vågar alltså kolla på Om familjen.

Tack för påminnelsen! Borde inte SVT1 och 2 ha påminnelseblinkers för intressanta program i Kunskapskanalen (kanske à la forna tiders blinkande pil vid programbyte i andra [enda] kanalen)? Det är så lätt att missa annars.

Sara sa...

Det måste jag se!

Var dags glimtarn sa...

Hej Anna!

Hoppas ni haft en fin sommar. Önskar jag kunde se programmet, men får bli ngt italienskt istället :)

RANA sa...

Hej raring. (Uppkoppling!!!)

Åh, Loppan, det barnet. Och hur mycket det än blåser på er, så stormar det mest i henne. (Som du sa själv härom inlägget, bara så mycket mer elegant uttryckt.)

Kramar från en som gillar Haag. Och Juul. Och dig.

/R

Kajsa sa...

Å, det där ville jag se. Tack för tipset om reprisen.

Annica sa...

Alvén är bra. Varm. När jag fick första barnet fick jag en bok av Anna Wahlgren. Inte direkt mitt sätt att vara mamma på. Jag blev stressad av alla fel jag gjorde.

J sa...

Jag får prova. Även om jag egentligen inte alls gillar Malin Alvén. Hon ger mig krypningar på hela kroppen...