29 december 2008

Kalljästa limpor

En perfekt början på dagen så här i ledighetstider. Dessutom en bra början på min nya målsättning att baka mer bröd.

2 bröd

6 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
50 g jäst
4 tsk salt
2 msk farinsocker
4 msk olivolja eller matolja
8 dl dinkelmjöl fullkorn
11 dl vetemjöl special (jag tog special med fullkorn)

1. Häll kallt vatten och yoghurt över den smulade jästen i en bunke. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt, farinsocker och olja.
3. Blanda ner dinkelmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
4. Klicka upp degen i två smorda brödformar, som var och en rymmer minst 1 1/2 liter. Släta till degytan med med vattensköljda händer.
5. Lägg formarna i större plastpåsar, som fylls med så mycket luft att att inte plasten lägger sig på degen. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten, 10-12 timmar.

6. Nästa morgon sätts ugnen på 250 grader. Ta fram bröden ur påsarna och låt dem få lite tid i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
7. Strö lite dinkelmjöl över bröden och snitta dem med en vass kniv. Ställ in dem i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda i 30-35 min.
8. Stjälp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem gärna svalna utan bakduk, så behåller de sin spröda yta.

(Recept från Matmagasinet, nr 1 -09)

5 kommentarer:

Camilla sa...

Det lät gott och enkelt. Det receptet ska jag prova.
Det påminner om ett bröd som mamma bakade när jag var liten som också innehöll farin och som skulle jäsa över natten och som blev jättegott. (Men det innehöll mycket farin, dvs mycket socker)

Anonym sa...

Lycka till med brödbaksföresatsen.

Vi köpte en bakmaskin som nygifta, för 13 år sedan ungefär. Den använde vi mycket i början, de första tre åren, och lite mer sporadiskt därefter.

Nu används den väldigt sällan men den har nog betalat sig i alla fall. Det är rätt dyrt med bröd, och så gott med nybakat.

RANA sa...

Det finns absolut ingenting som slår nybakat bröd. Med smör som smälter... och en god, lagrad ost. Halleluja, då är man i mathimlen.

Jag gillar att tänka mig dig med mjöl på kinderna.

GOTT NYTT ÅR, igen!
/Rana

:-)

Sara sa...

Ser underbart gott ut!
Nästan så att jag blir sugen på att baka.

Sara sa...

Och jag vill även passa på att önska dig ett riktigt gott nytt år!