21 januari 2009

Obamafierad

Som andra såg jag Obamas installationstal igår. Hans förtroendegivande och målmedvetna uppsyn går inte att ta miste på, ej heller hans retorik (eller hans talskrivares dito) och minne: Jösses, var hade karl'n sin minneslapp, sin sufflör eller sin lilla öronsnäcka som vägledde till nästa stycke i det 20 minuter långa talet!? Ingenstans! Jag blev lite rädd där.

Kära Syster kom med en intressant och till viss del lustig reflektion när hon undrade hur Obamas svulstigt pampiga ord skulle ligga i munnen på en svensk politiker, vilken som helst. Hon undrade om den amerikanska politikerretoriken är för uppblåst eller den svenska för osexigt grå. Det där tänker vi på en stund.

Men så känns världen lite Obamafierad idag.
Lite fint glitterströsslad så där.
Och visst behövs det där strösslet.
Hela vägen, klotet runt.

6 kommentarer:

Peace in mind sa...

Du och syster har rätt, en bit av varje hade varit lagom. Det osexigt svenska skulle behöva en liten glamourtouch, och i väster skulle en nedtoning kanske kunna komma till pass. Men beträffande strössel behöver vi alla, en försvarlig näve, såna där glittriga små stjärnor vill jag tänka...

Ang minnet hade han talet på plexiboard, totalt osynligt för omvärlden, men fräckt avslöjat av CNN. En illusion fattigare!

Anna sa...

Ha! Jag som trodde han var en minnesmaskin... ;o)
Lite besviken är jag nog allt.

Helena L sa...

Oavsett vilket är han ändå en väldigt bra talare - med en lysande talskrivare i Jon Favreau. Vita Huset-älskare som jag själv ser ju tydligt Sam Seaborn framför mig där, liksom man kan se stråk av Jed Bartlet i Obama...

Vad det gäller svulstigheten, så får jag nog säga att det i detta läge kan vara befogat. En hel nation på dekis behöver motiveras att resa sig, då funkar inga små ord. Men i många andra lägen har ni rätt förstås, det kan bli för mycket. Dock tar jag långt hellre det än det grådaskiga klimat som råder i Sverige. Isobel Hadley-Kamptz kallade Reinfeldt för platt-tv-Fredrik i en ledare igår, det var ganska träffande tycker jag.
I hela mitt vuxna liv har jag aldrig blivit inspirerad av ett tal från en svensk politiker. Och då har jag ändå varit intresserad av ämnet sedan tonåren. Det är ett rätt dåligt betyg!

Anna sa...

Helena: Vi borde få lämplig myndighet att upprätta Obama-kurs 1.0 (lättillgänglig version) för de svenska politikerna!

Willewira sa...

Även Sverige kan behöva lite av Obamas hoppingivande ordsvulsteri...

Det är inget man kan beskylla de svenska politikerna för ialla fall; när talade de senast om att vi ska tänka positivt? När talade de om att vi inte ska ge upp, att det kommer nya bättre tider?

Klart man ska vara realist och ansvarstagande, men hur man säger det är ganska avgörande för om man folket med sig. Eller hur?

Lite mer Obamainfluenser i Sverige tack! Vi vill också ha glitterströssel...

Josephine i Bryssel sa...

Dito!
"Yes we can!"
*ler*