18 februari 2009

I min bokhylla

Under influensakonvalescensen (gräsligt ord för övrigt) fick jag från ett par håll frågan om vilken författare jag har flest verk av i bokhyllan.

Jag hade kunnat ge er självklara svar som Bodil Malmsten, Theodor Kallifatides, Carina Rydberg eller Björn Ranelid. Men de vinner inte. Med hästlängder, i alla fall om man räknar antalet boksidor, så segrar Diana Gabaldon.

Det var åren innan Lillebror föddes och jag tågpendlade. Nittio minuter om dagen fick jag, alldeles för mig själv. Jag föll ner i en historisk äventyrsgrop och hade ingen som helst möjlighet att kravla mig upp förrän samtliga verk i serien var avklarade. Och då talar vi om sex böcker, på tusen sidor vardera! De ligger i en fin, hög stapel i hyllan och minner om heligt avtalade, dagliga bokmöten under ett drygt års tid, utan avbrott för annat än biljettuppvisanden.

Med detta inte sagt att Gabaldon satt särdeles djupa spår i mig, hon är på intet sätt någon speciell favorit, men hon är likväl en självklar vinnare i denna prestigefyllda tävling. Hennes böcker är helt enkelt så nära ett heroinberoende Fru Jensen någonsin kommer i sitt jordeliv.

Känner du dig manad att haka på denna hyllförfrågan?

3 kommentarer:

Peace in mind sa...

Din vinnare påminner mig om den insomnade bokklubben, där en av deltagarna blev rått utskrattad av oss andra för att hon föreslog Gabaldon...Fy, jag skäms, förlåt mig Eva!!!

Med litteratur är det väl annars så att var sak har sin tid o plats. Ranelidluntan funkar ju inte i handväskan, men väl i läshörnan m tekopp o filt. Visst?

Zäta sa...

Jag ska nog hem och räkna endera dagen.

RANA sa...

Well done! :-)

Men hon är alltså inte värd att kollas in om man är kräsen? Eller hur ska jag uttrycka saken? ;-)

Kram och god natt,
Rana