20 mars 2009

Biblioteksnjutning

Den dovt gula eftermiddagssolen lyser in genom ett av de stora glaspartierna, in på Lillebrors nätta vänsterhand. Det är tyst och luktar kork-o-plast-matta, precis som det alltid gjort. Mummel och stilla studentkonversationer. Lillebror och jag har satt oss i en av sofforna för att kika lite i de alster vi nyss lånat, i väntan på Loppans danslektions slut.

Lillebror tycker det är viktigt att ta av skorna när man sätter sig att läsa på biblioteket, och idag är inget undantag. Han kryper upp, bläddrar, viskar och låtsasläser – utan minsta antydan till att vilja lyssna till innehållet på riktigt. Jag passar på att ta upp min egen bok ur tygkassen, försöker tjyva åt mig en stunds läsning. Man försöker tjyva en hel del som småbarnsförälder, eller hur? Det visar sig gå fint. Där sitter vi två; helnöjda med vår gemensamma lässtund, på vars ett håll, omslutna av den så viktiga och underskattade tystnaden. Jag låter mig dras iväg bort på ett vackert kärleksäventyr och Lillebror till några dinosaurier i en spann. Efter en magisk kvart kommer vi tillbaka. Då vill Lillebror dra på sig skorna igen för att undersöka de stora, halvmåneformade trappstegen utomhus. Släpljuset utifrån tog ändå slut för dagen, så vi tar vår påse och går.

5 kommentarer:

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Du skriver underbart fint!

Tjockalocka sa...

Vackert. Jag känner doften.

Zäta sa...

Gôtt!

En lässtund på bibliotek. Så genialt! Det har jag faktiskt aldrig tänkt på!

RANA sa...

Mmm. Vlket mys..! Det där är livet.

:-)

Camilla sa...

Så lugnt och skönt det låter. Det är verkligen en njutning att ha gott om tid på sig på ett bibliotek. Nu var det länge sedan. Jag måste nog planera in ett biblioteksbesök, med gott om tid.