14 april 2011

Att kunna ta sig ett glas vatten

Full sprutt, i väntan på riktigt kallt vatten. Jag glor på strålen ur kökskranen. En före detta kollega sa en gång att man ska krana och räkna till 20, och sen ska vattnet vara tillräckligt kallt. Drickbart. För att få bort eventuella bakterier i stillastående eller halvljummet vatten. Usch och tvi och fy...

Sedan läser jag på Unicefs hemsida att 5000 barn dör varje dag, på grund av förorenat vatten. Fem tusen!? Två snabba grovkalkyler för att greppa siffrorna kring:

1) hur många liter vatten det faktiskt går åt i min väntan på kallt vatten och hur många gånger jag gör det i veckan. Och hur många andra som gör likadant.

2) hur mycket 5000 barn är. En hyfsad konsertpublik. Dagligen. På grund av vattnet!

Man kan bli världsförälder. Bli det här.
Eller skänk 50 kronor genom att sms:a UNICEF till 72900.
Se till att det blir av. Man glömmer så lätt. För att telefonen ringer. För att barnen bråkar.

Mer om Unicefs arbete för varenda unge finns här.

Lånad bild. © UNICEF/Brian Sokol

1 kommentar:

Tjockalocka sa...

När vi flyttade köket kopplades kökskranen på gästWC-stammen istället för gamla köksstammen. Och så bor vi högst upp, sju trappor. I en stam som nästan ingen merän vi använder.
Det kan ta fem minuter, minst, innan vattnet är kallt. Så numer lägger vi in sex flaskor i kylen som man kan ha att bubbla sen.