25 maj 2012

Los Angeles förbjuder plastpåsar #KlimatVardag

Ännu ett steg i rätt riktning, läser jag, när Los Angeles nu inför förbud mot platspåsar i matbutiker. San Fransisco var först, sedan kom Paris. Kina har redan ett förbud mot tunna plastpåsar, och länder som Bangladesh, Uganda, Kenya och Zanzibar har sedan tidigare restriktioner när det gäller plastpåsar. Men i Sverige verkar inga sådana planer finnas.

När man ser de hiskeliga bilderna från våra hav, med gigantiska, flytande öar av plast (till stor del plastpåsar och plastflaskor) kan ändå tankesteget till matbutiken en tisdagseftermiddag med stress och hungriga barn kännas lång. Då kanske en siffra kan bidra som väckarklocka: Världen antas förbruka cirka 1000 miljarder plastpåsar per år. Varje påse används i genomsnitt tolv minuter och bara var tredje plastpåse återvinns. Plastframställningen i sig ger enligt experterna inga stora växthusgasutsläpp om den hanteras rätt och kan återvinnas, men förpackningsindustrin måste se till att plasten verkligen går att källsortera.

I Sverige gör vi av med nästan två miljoner plastpåsar, per dag. Vet hur många plastpåsar du köper i matbutiken per år? Eller du har redan gjort ett plastfritt val och tar med dig egna påsar? Ifall du köper plastpåsar, så återvinn dem!

En av flera goda plastpåsersättare som finns på marknaden är Malmöbaserade företaget ABOBs snygga och slitstarka påsar, som tillverkas rättvist och miljömedvetet, kan tvättas i 30 grader och slängas i plaståtervinningen när de slitits ut. Jag rekommenderar dem för att jag verkligen gillar dem! Dessutom blir jag glad av dem när jag utför den icke så lustfyllda men nödvändiga storhandlingen.


Inga kommentarer: