31 oktober 2007

H(e)lloween

Jag förstår inte varför, och jag vill inte vara med. Varför måste vi anamma de amerikanska högtiderna hela tiden?

Första året i huset kom det spökutklädda barn vid denna tiden och ringde på. De höll bara fram handen och ville ha godis. Jag var oförberedd, kände mig tagen på sängen och tyckte det var pinsamt. Så pinsamt att jag nog gav dem en guldpeng. Till året därpå hade jag – halloweenhoran – köpt en påse godis som stod kvar orörd på hatthyllan efter helgen. Då kom det inga barn.

Nu har jag blivit gammal och klok, och tycker det är ett jävla skit, om du ursäktar franskan. Emellertid; utklädning och en inövad visa eller något egenhändigt producerat kort – det njuter jag av i påsktider, men skräckinjagande munderingar med krav på godis utan insats är bara patetiskt.

Kommer det några varelser och ringer på i år säger jag att jag inget godis har och att jag minsann inte firar Halloween.

Till helgen ska jag ut till gravarna och tända ljus för de som lämnat oss – i stillhet. Där tycker jag för övrigt att jag ser färre ljus för varje år som går. Har jag fel?

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Manuell trackback: Har vi firat Halloween i Sverige före 1990?.

Anna sa...

Mattias:
Ja, jag vet, jag läste det där. Då tycker jag i så fall att vi borde gräva i den svenska kulturen och återinföra häljamäss, inte bara "download:a" något från USA.

Jag ogillar inte halloween främst för att den inkräktar på Alla helgons dag, utan för att den bara är hitplockad och svald med hull och hår.

Tack för ditt inlägg!

Anonym sa...

Jag älskar uttrycket "download:a" något från USA" :-)

Anna sa...

:o)

Förresten, det som stör mig lika mycket är att det huvudsakligen är handeln och kommersialismen som tar greppet över dessa nya högtider. Det känns liksom inte befogat att kalla det tradition under de premisserna.

Helena L sa...

Anna, än en gång håller jag förstås med dig till fullo. Själv tänker jag gå till minneslunden och tända ett ljus för min morfar, som skulle blivit 85 år i lördags.

Anonym sa...

Tända ljus fungerar. Men det var länge sen jag var på en grav och gjorde det. Tyvärr...