21 november 2008

Falsk marknadsföring

Loppan sitter och gör julkort till sina vänner, och vi diskuterar julmotiv. Snö dyker upp som förslag, varpå Loppan blir svart i blicken:

– Varför ser man snö i julfilmer, i böcker, i affärerna och på kort om det ändå aldrig är nån snö på riktigt?!

Någonstans där blev vi lite klimat-bittra. Båda två.

13 kommentarer:

smultron sa...

Klimat-bitter, bra ord!

Peace in mind sa...

Den lilla loppan borde komma upp på berget och kolla in vår snö...real stuff minsann:)

Lisa sa...

Jag håller faktiskt med Loppan! Smart tjej.

RANA sa...

Men bilderna, du!!! Hon kan sina grejer, den ungen. Den tomten, det skägget, det handlaget med tyglarna. Wow lilla Loppan!

Och för första gången i år blev jag sugen på att göra de där julkorten jag alltid gör, men som kan bli ett måste om man inte passar sig. Men Loppan tände en gnista.

KRAM,
Rana

Kajsa sa...

Just nu är det vinter här. Snö, snowracers, påpälsade ungar och hela rasket.

Men enligt DN ska det vara 5-10 grader varmt på torsdag. Då lär jag vara klimatbitter, jag också. :-(

Maln sa...

Välkomna till storstan! Här är det snö så in i bängen. VIlka fina teckningar!

Zäta sa...

Men nu har ni snö eller?

Magnus Andersson sa...

Om 10000 år är det garanterat 1 km is ovanför den plats du nu befinner dig på, i skåne. Det blir i genomsnitt plus 10 cm is per år.

Tänk på det.

Att CO2 styr klimatet är inte sant. Inga historiska data som man fått fram ur iskärnor eller andra material, och inga data i nutid, visar att CO2 kstyr klimatet. Desas data visar istället på att annat styr klimatet.

FN:s klimatpanel, IPCC, består inte av de främsta forskarna, och klimatmodellerna görs av datorgrabbar som inte kan kallas klimatforskare.

En marxist sa i ett samtalsprogram nyligen: "Marx förutsåg ... felaktigt att sönderfallet [för kapitalismen] skulle drivas fram av klasskampen", samt att "den kraft som kommer att få kapitalismen på fall -- med undantag för den ovältbara dockan Johan Norberg -- är naturen själv, den som nu hotfullt mullrar i horisonten i form av klimatförändringar."

Klimatet har nu ändrats några tiondels grader mellan decennier sedan 1950, men historiskt har det skiftat mer, bl a med hela grader.

Magnus Andersson sa...

Under medeltiden odlades även vindruvor i mälardalen, så det är kallare klimat nu.

Hur ser förresten svenska julkort ut när Sverige ligger under kilometertjock is? Kan du inte skriva ett blogginlägg om det? En utmaning!

Anna sa...

Hej Magnus!

Jag lägger inga vetenskapliga värderingar i mitt ord "klimat-bitter". Den enda slutledningen jag drar är att en vit jul är något som vår dotter drömmer om men aldrig fått uppleva, samt den att jag minns mycket snö från mina barndoms vintrar. Något som jag ibland kan sakna om vintrarna nuförtiden.

Att en ny istid infinner sig om 10 000 år tror jag säkert på, men vi har svårt (och önskar heller icke) att relatera till detta när vi sitter och skriver julkort med snö på när det för det mesta är barmark här om vintern.

Och förresten smälter glaciärerna, men det har du säkert redan med i din klimatkalkyl.

Tack för dina fakta, dock. Visst är det så att vi förstör jorden på olika sätt, men att en istid med all säkerhet drabbar jorden i alla fall, det är också säkert.

God jul!

Magnus Andersson sa...

Jag är nog motvals och "sannings-bitter". Det är t ex många glaciärer som smälter och en hel del andra som växer. (I Kanada har nu glaciärer börjat växa för första gången på länge, och i Himalaya är bilden mer splittrad än vad som brukar rapporteras.) En växling till en kallare period -- styrd av havsoscillation och eventuellt samtidigt ett solminimum -- kan nog göra att de flesta galciärer växer under perioden (och att Skåne får vitare vintrar).

Men i sociala sammanhang är det säkert bäst att inte vara motvals om global warming... Tycker dock att klimatet är hemskt politiserat och används för att motivera allt möjligt.

Magnus Andersson sa...

Förresten. Tack och detsamma! God Jul!

Vaniljlatte sa...

*sladdar in från ranas horisont* ja.. stackars våra barn! Snart kan man ju inte ens öppna frysen för att visa hur snö ser ut då alla är självavfrostande! :/ Vi har haft liite snö en vecka nu i alla fall.. men den kommer hon ju inte minnas när hon är 20.

När jag var mindre hade vi alltid snö på min födelsedag (februari) åkte t om pulka en gång! måste jag säga att det var lääänge sen ;)