3 april 2011

Sociala berättelser och seriesamtal

Om man har svårt för att med ord beskriva sina känslor i en konflikt eller negativ situation, kan sociala berättelser, även kallade seriesamtal, vara mycket användbara. Enkla streckgubbar och tydliga symboler i ett seriebaserat förlopp, så enkelt som möjligt. Det finns böcker att tillgå i ämnet, vilka man kan låna på skolan eller på biblioteket.

Här hemma har vi använt oss av sådana seriesamtal flera gånger, och Loppans teckningsintresse har så klart varit en extra fördel. Det var ett tag sedan nu, och istället för att gemensamt gå igenom en konflikt sätter sig Loppan själv ner och ritar av sin sinnesstämning. Samtidigt varvar hon ner och det arga hinner rinna av. Därefter kan vi prata kring bilden, vad som hände dessförinnan och efteråt.

Detaljrikedomen i bilderna är alltid så stor att de sällan kan missförstås. Bilderna blir alltid glasklara och nyanserade. Och när hon kommer tassande och lägger teckningen på golvet utanför sin sovrumsdörr, likt en brevbärare med viktig leverans, blir jag alltid så oerhört gråtmild.

Som denna.
Hjärtat mitt...

1 kommentar:

smultron sa...

Åh, sååå fin!