21 juni 2011

Lunchångest

Det är samma visa varje år och ändå blir man lika överraskad: Alla de där gemensamma sommarlovs- och semesterluncherna man plötsligt ska få till och ro i land, efter att ha ätit på jobbet, i skolan och ensam. Orka!

Jag vägrar laga mat två gånger per dag, men lyckas inte alltid med bra, snabba och hyfsat balanserade sommarluncher. I vårt hushåll gillar vi rester, så jag försöker spinna vidare på det. Helhjärtat ett par gånger, halvhjärtat en annan och katastrofalt ibland.

Så nu gör jag ett försök och vädjar: Kan ni inte lägga en kommentar på länkar eller tips på era bästa snabbluncher i sommartid? Skriv ner den för dig självklara lunchtaktiken, för jag lovar att självklar stavas olika i olika familjer. Hjälp mig, hjälp min söta bloggskara, help yourself.

Jag börjar med några:
  • Koka för mycket pasta. Den håller i flera dagar i kylen. Ta fram och blanda med annat.
  • Koka för mycket potatis: Stekt, skivad i omelett (som våra barn dock inte gillar...) eller på smörgåsen.
  • Kall- eller varmrökt lax i strimlor eller kuber. Till ovanstående kolhydrater.
  • Kokta ägg och stekt bacon i en sallad mättar bra.
  • Tärna kycklingrester och lägg i tortillabröd med valfritt klet och de grönsaker som finns hemma.
  • Allt om Mat tipsar.
  • Tonfiskburgare – en klassiker här hemma.
  • Smoothie med tinade spenatkuber och lite proteinpulver.
  • Varianter på makaronipudding.

Så, nu behöver jag hjälp!

12 kommentarer:

Marie sa...

Minipizzor eller varma mackor med diverse rester på :-)

Malinka sa...

Har inga tips, bara samma ångest!

soflon sa...

Oj, detta känner jag igen. Imorgon har vi bokat in ett matmöte, jag och barnen. Då hoppas jag att de ska fylla mig med nyttiga, kreativa ideér för JA det är lika svårt varje år. Korv med bröd kan väl inte räknas som nyttigt och bra, men det går hem hos oss. Spaghettiomelett med salami på är toppen. Återkommer när jag fått fler förslag.

Livet just nu sa...

Jag kan inte komma på ett enda recept. Förträngning tror jag det kallas. De nu utflugna barnen får själva hitta på vad de ska äta. Själv trycker jag i mig en kesella eller något annat som skramlar runt i kylen. Ah, lättnaden! LÄTTNADEN.

pappa K sa...

Korv, köttbullar, korv, köttbullar, korv, köttbullar, fiskpinnar, korv, köttbullar... Tar tacksamt emot tipsen jag hittar här, men kan som du ser dessvärre inte bidra med så mycket från vårat trista mat-träsk..

Zäta sa...

Vi är inte hemma så mycket på semestern. Antingen är vi på sjön eller på resa någon annanstans.

När vi är på sjön eller på resande fot har jag lyckats införa att maken är matansvarig. Det innebär olika grillade maträtter. Huvudsakligen kyckling eller hamburgare med lämpliga tillbehör.

Är vi hemma kanske jag ansvarar för maten och då blir det i alla fall kyckling eller något med köttfärs, taccos eller köttfärssås eller biffar.
Oftast äter vi sen frukost (9-10) och därmed en sen lunch som brukar bli middag (dvs "riktigt mat)(kl 14-16) och sen blir det bara en kvällsmacka eller flingor/yoghurt (kl 18-21).

Är någon (läs barnen) mera hungriga får de klara sig själva. Det innebär att Guldgossen kokar en jättetallrik makaroner och att lilla Svalan tar ett glas drickyoghurt eller flingor med mjölk eller yoghurt. Vi vuxna äter frukt.

Det här var ingen lunchhjälp direkt men sanningen är att vi brukar slå ihop lunch och middag till ett mål och äter mycket mindre när vi är lediga än när livet är inrutat och vardagsrutinerat.

Cecilia Bengtsson sa...

Åh, gillar att just idag att läsa att fler har samma "ångest" Jag brukar göra couscous med diverse tillbehör beroende på vad som finns hemma. Ugnspannkaka går ju fort att vispa ihop men tar en stund i ugnen. Blodpudding äter vi för ofta och omeletter med olika saker i, likaså tortillas men dessa två har du redan nämnt. Sparrissoppa på tetrapak gillar vi och till de är det gott med varma mackor. Min sommarfavorit blir nog matvete som jag kokar så det blir över och blandar med räkor och citronoljedressing.

Jenny sa...

Tack för tips!

Här hemma blir det mycket pulverpåsar, burkmat och créme fraiche med olika smaker. Jag klipper över persilja på nästan allt för att fräscha upp det ;)

toaklotter sa...

Upptäck Sveriges roligaste humorblogg. http://www.toaklotter.se

Ragnhild sa...

Kul blogg, såg godt ut!

Anonym sa...

Följande har hjälpt mig mycket i min matplanering!

Måndag: Korv
Tisdag: Fisk
Onsdag: Köttfärs
Torsdag:Soppa
Fredag: Kyckling
Lördag: Fritt
Söndag: Kött

Hjälpte mig mycket när jag levde i familj.

Kajsa sa...

Igenkänning hörru Jensen. Igenkänning.

Mitt enda tips är egentligen rester från gårdagens middag. Eller färskpotatis med sill för hugade och köttbullar för icke hugade (=barnen).