25 april 2012

Mot en klimatsmartare vardag

Hela familjen var igår på första gruppträffen för Ystads kommuns nystartade projekt KlimatVardag. Som ett av sex frivilligt anmälda hushåll får vi under ett års tid vägledning och information om hur vi kan minska våra koldioxidutsläpp och leva mer miljövänligt.

Samtliga familjemedlemmar kommer att sätta upp konkreta och mätbara mål i projektet, såväl jag och maken som barnen.

Jag upplever vår familj som relativt klimatmedveten, men svårigheten är att faktiskt bryta gamla rutiner och ovanor, omvärdera och verkligen åstadkomma något – inte bara prata om att man vet en massa.

Som delaktig i KlimatVardag kommer jag att dela med mig av de tips vi får under föreläsningar och gruppträffar, både i bloggform, på Facebook och på Twitter (under hashtagen #KlimatVardag).

Följ gärna vår egen blogg i KlimatVardag Ystad här.

Idag rensade jag kylen, förresten. I nästan sedvanlig ordning slängde jag en del mat som blivit för gammal – mat vi kunde värmt upp och gjort till rest-måltid eller serverat som tillbehör. Bot och bättring, Jensen!

(Visste du att svenska hushåll ärligen slänger 900 000 ton köpt mat? Det motsvarar ett års utsläpp från ca 700 000 bilar)

Spår efter skamsen veckokylskåpstömning

1 kommentar:

smultron sa...

Spännande!

Det där med att slänga mat känns inte alls bra. Vi slänger iofs inte så mycket, men jag ogillar de där resterna som blir vid tillagning, potatisskal och dyl, och när barnen inte äter upp. På landet har vi kompost och det känns himla bra.

Mitt största dåliga samvete är nog att vi inte köper så mycket ekologiskt, äter för lite vegetariskt och tvättar för många maskiner i veckan.

Gjorde den där uträkningen du länkade till på fb förresten och resultatet blev hyfsat bra, men det finns alltid mer man kan göra.