24 maj 2012

Morotsbiffar med matigt mos #KlimatVardag

Med mina mått mätt har det verkligen skett en matförändring här hemma, i alla fall när det gäller matsvinn och säsongsanpassad kost. Jag blir för det första otroligt peppad när jag lyckas svänga ihop nya rätter av diverse rester – det är en tankesätt jag inte lyckats så bra med tidigare. För det andra tycker jag det är lättare än förväntat att anpassa matsedeln mer efter säsongen. Vi lever efter devisen ett steg i taget, för gudarna ska veta att valen kring vad som faktiskt är klimatsmart mat kan vara svåra, när man betänker alla faktorer i framställnings- och transportleden.

Gårdagens middag blev en riktig kylskåps- och frysrensing: morötter på upphällningen, riven ost från frysen, frusna ärtor i en glömd påse längst in och en stackars rödlök som nästan börjat gro i grönsakslådan. Detta recept är bra ur flera aspekter, eftersom flera ingredienser går fint att ersätta med andra, beroende på vad som finns hemma.

Ett barn gillade bara moset och ett annat bara biffarna. Ljummet betyg från kidsen men gott betyg från föräldrarna.

4 portioner

500 g svenska morötter (grovrivna)
3 msk dragon (hackad) Kan ersättas med valfri ört, t ex timjan eller oregano
1 ägg
1 dl grovt rågmjöl
flingsalt
nymald peppar 
sesamfrön (av valfri färg)
rapsolja eller smör till stekning
10-12 mjöliga potatisar (kokta i mindre bitar i lättsaltat vatten) Gärna ekologiska
2 dl mjölk (värmd)
2 dl riven ost av smakrik typ
1 rödlök (hackad)
2 dl gröna ärter (Findus frusna ärter är alltid svenska)
0,5-1 dl pumpakärnor
flingsalt
nymald peppar

  • Blanda morötterna med ägg, dragon, mjöl, salt och peppar.
  • Forma till små biffar, strö över sesamfrön och stek gyllenbruna i smör eller olja. Håll dem eventuellt varma i en form på svag värme i ugnen medan du rör ihop potatismoset.
  • Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt och blanda ner mjölk.
  • Vänd ner ost, lök och ärter. 
  • Pumpakärnorna kan antingen blandas i eller serveras ovanpå moset.
  • Smaka av med salt och peppar.


1 kommentar:

Paula sa...

Oj, vad gott det lät!