9 oktober 2008

Kvällssudd

Jag är inte förvånad. Som vanligt vet jag inte vem det är. Personen som tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Kvinna eller man?
Svåruttalat, som vanligt.

Ikväll sitter jag framför SVTs Babel och specialprogrammet om årets pristagare. Jag stoppar vulgärt i mig popcorn, och paneldiskussionen – bestående av idel kulturpersonligheter – är så intellektuellt dämpad att jag inte hör vad de säger. Det kan vara popcornen också.

Jag tänker att jag måste läsa Cli...Cle....Cla. Så klart. För det var en han. Undrar förresten om jag skulle se ut som Horace Engdahl om jag läste så mycket som han? Och så kommer jag inte ifrån de subtila men ack så uppenbara gnistorna av oenighet mellan Guillou och Engdahl. Som en fight mellan katt och hund.

Sitter jag här och glor för att jag borde?
För att jag vill något – tror något?
Skulle jag egentligen inte lika gärna kunna flytta popcornsskålen till älsklingens skruvande med badrumsdörrens låsmekanik?
Skulle inte det ge mig samma torsdagsnöje?

Någonstans njuter jag ändå, trots att jag bara hör hälften. Och så bestämmer jag mig för att läsa ett alster av den svårstavade mannen. Bestämmer mig som jag alltid gör, trots att jag inte förverkligat det sedan -96.

7 kommentarer:

Jenny sa...

*ler igenkännande* Fast den här gången blir jag verkligt nyfiken - de säger ju åtminstone att han ska vara ovanligt lättillgänglig för att vara nobelpristagare. Kanske till och med jag klarar att läsa honom? Vi får väl se. Det dröjer väl ett tag innan böckerna går att få tag på igen, de såldes slut under eftermiddagen, hörde jag på nyheterna...!

Peace in mind sa...

Även jag ler igenkännande...du kan väl skrika till om och vad isåfall du tänker läsa! Kanske hakar jag på...

Själv kunde jag inte släppa att Horace såg ut som paddan i Det susar i säven.

smultron sa...

Jag hade inte makten över fjärrkontrollen igår, annars hade jag nog tittat.

Jag har aldrig föresatt mig att läsa en nobelpristagare. Det råkar kanske bara bli så, förr eller senare. Trodde knappt jag läst några förrän frågan kom upp i boksnacket på aff och jag räknade efter.

Zäta sa...

Jag såg att det var en man hos Barlch men jag visste inte ens att det var dags för Nobelpriset i litteratur så du behöver inte känna dig sååååå off.

Trevlig helg på dig!

RANA sa...

Hahaha, du satt inte ensam i den soffan...

"Det kan vara popcornen också."
Hahaha!!

KRAM till dig. Låt mig få höra vad du tycker om den svårstavade människan. Han lär vara förfärligt vacker i alla fall.

din R

Malin sa...

Ha ha känner precis igen mig! Nu fick jag nyss om en bok som Göran Hägg skrivit som heter 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Då blev jag bokstressad på riktigt...

Kajsa sa...

Jamen det där kändes ju bekant... Fast just i år tyckte jag det lät rätt lovande. Vi får väl se om jag förverkligar mina läsplaner...