15 mars 2013

Netscan och föreläsningen Internet som "riskmiljö" för barn och unga

Alla företeelser man ställs inför som förälder försöker man göra sitt allra bästa för att få grepp om, för att på bästa sätt kunna stötta sina barn. Deras internetvanor är inget undantag.

Tillsammans med ca 100 andra Ystadföräldrar gick jag tidigare i veckan till en föreläsning med Mats Andersson från Netscan, vilken syftade till att informera om barns och ungas vanor på nätet, och hur vi kan skydda dem mot eventuella kränkningar.

Jag förfasades över såväl föreläsningsmetod som Mats uråldrigt unkna genustänk, och tanken på att han även föreläser för elever, "flera tusen i veckan", gör mig smått mörkrädd. Syftet är säkert gott, men föreläsningen ger oss föräldrar en ytterst snäv bild av internet: "det lurar en pedofil eller sexförbrytare bakom varje hörna". Jag slogs framför allt av bristen på forskning och statistik, som faktiskt finns idag.

Onyanserade skräckscenarion avlöste varandra, det ena värre än det andra, i ett rasande tempo som inte gav utrymme för någon som helst reflektion eller problematiserande frågor: Föräldrar skakade på huvudet och lät så klart chockade. Skåpsgamla könsstereotyper kastades till höger och vänster: Modelldrömmar för tjejer och fotbollsfrenesi för killar. "Gärna könsseparerat vid elevföreläsningar", menade han, svepte om sig offerkoftan och sa att han "önskade att han kunde blanda tjejer och killar lite mer, men det är så stor skillnad. Man måste nästan vara född till tjej för att förstå denna glamour och detta glitter."

Drygt fem minuter ägnades dessutom åt en genomgång av skillnaden mellan mäns och kvinnors hjärnor. Återgivningen var väl tänkt att vara humoristisk, men saknade helt förankring i föreläsningen och paketerades dessutom med en uråldrig genussyn som fick mig att gå ut i kapprummet för att hämta sans och lugn. Återgivningen är inte ens hans egen, utan förmodligen tagen rakt av från amerikanske äktenskapsföreläsaren Mark Gungor.

Vi behöver dialog och nyansering – inte rädsla och oro. 
Vi behöver göra korrekta riskbedömningar – inte bara få alla "worst cases" slängda i famnen. 

Varför fokuserar vi t ex inte mer på exempelvis ytligheten och bekräftelsebehoven i dagens samhälle, och vilka konsekvenser det ger? Det är problematiskt att isolera nätet som farozon, när fokus egentligen behöver ligga på t ex värdegrund och etik.

Självklart är det viktigt att vi föräldrar engagerar oss i våra barn och deras tillvaro, var de än befinner sig, men det räcker inte med välvilja och skräckscenarion.

Ta gärna del av de länkar som jag bifogat nedan. De ger lite mer kött på benen.


Länkar:
• Ett av flera blogginlägg av Elza Dunkels, lärarutbildare och forskare vid Umeå universitet, feb 2013
• Elza Dunkels kommenterar sin medverkan i SVTs Debatt, mars 2013
• Gästblogginlägg på ovan nämnda hemsida, Lena Ydrefelt
• Artikel från Sydsvenska Dagbladet
• Blogginlägg, privatperson som reflekterat efter föreläsning

3 kommentarer:

Anonym sa...

Very practical details, I have actually constantly preferred laser printers because they are much less expensive to make
use of, once you make the preliminary financial investment.
Toner cartrages are a lot more pricey but last longer than numerous
many inkjet cartrages and are much less messy to use.
You can easily specify your laser printer to print in grayscale and make use of less of
the shade toner, I just utilize color when publishing pictures.


Here is my web blog: xerox phaser 8560 solid ink

Anonym sa...

Jag håller definitivt inte med dig i ditt resonemang. Jag arbetar själv inom skolans värld och har två barn i de yngre tonåren. Mats föreläsning är en ypperlig väckarklocka för alla dessa föräldrar som är helt ovetande om vad som pågår när deras barn är på alla dessa sociala medier. Hans tydliga budskap som upprepades flera gånger under kvällen var : prata med ditt barn, var intresserad av vad de gör och om de kommer till dig, var inte arg och fördömande. Ditt barn vet förmodligen redan att det kanske har gjort något fel, hjälp ditt barn och lyssna.
Dessutom påpekade han också att ingen skulle gå hem och "kasta ut" alla datorer mm. Vi ska hjälpa våra barn att förstå vad som händer, och kan hända, och hur de ska hantera det i så fall.
Ganska skrämmande var det att få höra hur en ev. pedofil kan få reda på var du bor, vilken buss du brukar åka mm bara genom att tagga på ex det hotellet du bor på. All information på bara 10 minuter via instagram. Detta om något borde vara en väckarklocka för alla! Efter föreläsningen var det många som uttalade hur bra, intressant och lärorikt detta var. Så det du skriver är ju naturligtvis din sida att se på det och det har du all rätt till men även alla vi andra har rätt att tycka att det var väldigt bra. Hans upplägg av föreläsningen passar nog faktiskt bättre för majoriteten av föräldrar som i dag har så ofantligt många andra åtagande på kvällstid. Skulle detta genomföras via dialoger så skulle det ta minst det dubbla i tid- och - hur många föräldrar skulle då komma när du måste avsätta 4-5 timmar till detta. Nej, Tyvärr måste jag vidhålla att utifrån tidsperspektiv och information så var det ett bra upplägg för att försöka nå ut till så många föräldrar som möjligt.
Men som sagt: Alla har ju rätt till sin åsikt. Man kan ju inte annat säga än att han väcker många diskussioner bland oss åhörare.

Animator sa...

Is this real????