1 december 2008

Kanske det vänder?

Sent om nätterna vaknar jag, med ett ryck. Jag tror att främmande ljud har väckt mig, men det är hjärnan som spelar mig ett spratt. Dårskap. Vaksam sitter jag kapprak i sängen. Tittar, lyssnar ut i mörkret. Är det inte någon som går ute på terrassen? Är det inte för många ljusskiftningar i månskenet utifrån? Varje natt, i en månad nu, och det är så svårt att sedan somna om.

Jag tror att det brinner, att någon tänder på eller riggar en eldsvåda på vår tomt. Jag minns knastret, smällarna, röken, ljuset och fräsandet vid branden ett par gator nedanför oss. Jag tycker mig höra det fortfarande, om nätterna. Efter de många anlagda bränderna i staden den senaste tiden, efter att flera gånger i veckan ha cyklat förbi några av resterna och i vetskapen om att den skyldige ständigt friats p g a bristande bevisning, har jag haft en inneboende rädsla i både bröst och huvud. En inneboede jag inte kunnat avvisa om nätterna, hur mycket jag än försökt.

Men igår hände något. Igår gjorde julen sitt intåg: Stadskärnan myllrade av människor, klostret fylldes till brädden med gammaldags julstök, pyssel, pynt, hantverk, dofter, godis och medeltidsmusik. Och Loppan blev dubbad till riddare – av riktiga riddare i rustning, till häst! Alla lyckliga barn, ljusslingor i träden, dekorationer, all värme och alla leenden.

Jag sov gott inatt. Jättegott.
Kanske vänder det nu.

7 kommentarer:

smultron sa...

Jag hoppas att det vänder nu. Du har fått en utmärkelse :)

Peace in mind sa...

Ah, jag längtar hem men har fortfarande några dar i storstan att avverka. Vilken härlig känsla när allt det goda väger upp oron, och sömnen skänker ny kraft!

Vi ses:)

Zäta sa...

Jag tänkte på dig när jag läste att gryningsbrännaren blivit häktad förra veckan.
Att han sedan släptes har jag missat.

Men må det vända! Det är ett elände att leva med rädsla.

Camilla sa...

Jag hoppas som du att det vänder nu, att inte kunna sova är en plåga. Ha det gott

RANA sa...

Åh, Anna, nu vänder det. Vi tror så.

-

När du flyger upp på natten och inte somnar om... visst känner du nångång att du inte är helt ensam? Jag flyger också upp, jag somnar inte heller om.

Mångamångamånga kramar.
Rana

Var dags glimtarn sa...

Jag förstår din rädlsa, tillfullo. Fint att du fick sova gott i natt!

Kajsa sa...

Om man bara sover gott på nätterna, så är man snudd på oknäckbar. Å andra sidan, sover man inte gott så blåser man nästan omkull av minsta lilla bris.

Hoppas nattron är där för att stanna.